Autor Wątek: 1814-04-08 ostrzeżenie ks. Julii Radziwiłłowej przeciw Józefowi Judyckiemu  (Przeczytany 1593 razy)

Offline Zbigniew Wołocznik

• Administrator
Szanowni Państwo, w googlebook - opublikowano "Kurier Litewski" nr 56 z dnia 08.04.1814r . w którym zamieszczono informację o Judyckim.

Kopia.
Niżej podpisana przeciwko Jaśnie Wielmożnemu Jegomość Panu Józefowi Grafowi Judyckiemu byłemu mojemu mężowi następujące czynię tak ostrzeżenia Sądu Ziemskiego Rzeczyckiego i tegoż Sądu Kancelarii Ziemskiej, jako też wszystkich Magistratur, gdziekolwiek wieczne lub zastawne przyznają się Dokumenta oświadczenie i ostrzeżenie  o to: Iż Jaśnie Wielmożny Józef Graf Judycki zawiniwszy mnie Julii z Książąt  Radziwiłłów Radziwiłłowej  od roku 1810 sumę sto sześćdziesiąt tysięcy pięćset złotych w srebrnej Rublowej monecie, w roku 1815 opłacić mi przyrzekł, a nim ten termin nastąpi, zaliczyć corocznie siódmy procent obowiązał się, nad to Rozwód ze mną swoim że ekspensem, kontynuować i uzyskać przyjął na siebie obowiązek, a w ostatku na dotrzymanie tego wszystkiego, zaręki dla mnie czerwonych złotych tysiąc zapisał, i postanowił – Ja niżej pisząca się nie widząc skutków opisami upewnionych, procentu nie odbierając, owszem na otrzymanie rozwodu ekspens nie małą poniósłszy, gdy dostrzegam, iż Jaśnie Wielmożny Józef Graf Judycki były mój mąż , chłopów z Łojowszczyzny  chatami i osobami rozprzedaje, majątek niszczy, by dla mnie został fundusz do odpowiedzi pewny, tak do Akt   należnych, jako też do Sądu Głównego Mińskiego Departamentu drugiego, na ostatek i do gazet , aby nikt o nie (mianowicie W. Tadeusz Kodłubay Podczaszy, u którego żadnych pieniędzy nie pożyczałam, a spełniając wolę męża mojego byłego do Obligów pisałam się) z Jaśnie Wielmożnym Grafem Judyckim nie stanowił Tranzaktów, ani Łojowszczyzny, jako pod ewikacją moją poddanej, nic nie kupował, ani w zastawę brał, póki dla mnie satysfakcja nie nastąpi, podaje ostrzeżenie.
Julia z Książąt Radziwiłłów Księżna Radziwiłłowa. 

« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2026, 10:50:42 am wysłana przez Stanisław J. Plewako »
Zbigniew Wołocznik